105DW-HOUSE

105DW-HOUSE, Singapore

Architecture

Built on a level but long plot of land in the East Coast area of Singapore, 105DW-House presented a few challenges to the architecture team. A southwest-facing frontage meant that any windows on its facade would require some form of brise soleil to deflect the harsh afternoon sunlight. To overcome this, the designers placed a swimming pool and a Frangipani tree in the centre of the house, creating a courtyard-style focal point and effectively turning the view inwards. The pool features a bridge connecting the living room to the dining room with separate dry and wet kitchens, and service areas towards the back.

The land was also wide enough to include a lush planting scheme around the perimeter, affording the owners a measure of privacy, while massive floor-to-ceiling glass panes give the ground-floor living spaces the sensation of being a haven within a garden. Order and symmetry are also important elements of the design, with key pieces of furniture aligned along a central sightline and flanked by doorways on either side.

Image of 105DW-HOUSE, Singapore
Image of 105DW-HOUSE, Singapore
  • Client

    Private
  • Typology

    Dwelling
  • Completion

    2021
Image of 105DW-HOUSE, Singapore
Image of 105DW-HOUSE, Singapore
Image of 105DW-HOUSE, Singapore

Stay in touch with us.