House at Neil Road

Located within a conservation district, this home celebrates the traditional charm of Peranakan shophouses with the addition of new spaces that are sensitive to the building’s rich heritage. 

Akin to traditional shophouses, the spaces are interspersed with courtyards that serve as visual focal points. The original courtyard forms the heart of the common areas while a newer courtyard marks the transition from the old structure into its new extension. 

Many original elements were retained as well as restored, such as the timber flooring and iron gates. With its blending of old and new elements, this house not only preserves a unique cultural heritage, but also acts as a storytelling device that narrates the histories of its past and present occupants.

  • Completion
  • 2013
  • Awards
    • SIA Architectural Design Award, Honourable Mention
  • Country
  • Singapore
click image to enlarge
<< back