59 Blair Road

An atypical conservation house, the last in a row on Blair Road, Number 59 sits on an irregular trapezium-shaped site, making it much wider than her neighbours. The original house had a courtyard in the centre that opened up the possibility of creating a unique space there. The result is a swimming pool/deck and garden where all spaces overlook.

The balcony on the second level continues the theme of light and shade – the wooden louvers shielding the second and third bedrooms can be opened completely or closed. When the panels are closed, they provide privacy to the inhabitants whilst letting in light. When open, they allow full, unobstructed view to the pool deck and garden below.

The deck is a unique feature. Made up of three individual wooden slabs, using a motorized pulley and winch system, each is controlled independently. This gives the user the freedom of opening or closing one, two or all three slabs at once. When the pool is completely covered and with all the sliding doors open, the internal and external spaces merge, creating a lovely area ideal for entertaining.

  • Team Director
  • Diego Molina, Maria Fernanda Arango Garces
  • Designer
  • Diego Molina
  • Structural & Civil
  • LBW Consultants
  • Mechanical & Electrical
  • Rankine&Hill (S) Pte Ltd
  • Quantity Surveyor
  • Rodney Chng & Associates Pte Ltd
  • Main Contractor
  • Blueprint Construction Pte Ltd
  • Completion
  • 2006
  • Awards
    • URA Architectural Heritage Award
    • SIA Architectural Design Award (Conservation)
  • Country
  • Singapore
click image to enlarge
<< back